Ett väldigt vanligt material idag är plast. Tittar man på sin omgivning kommer man att se många olika föremål och delar av föremål som är gjorda i plast. Allt ifrån köksredskap till krukor, persienndelar, fönsterdetaljer och möbler. Mycket av det omkring oss är gjort i plast, men en hel del av det vi inte ser är också gjort i plast. Det finns oftast ett plaströr som skyddar olika ledningar i väggarna, kablar kläs i plast och gummi, vattenrör kan vara gjorda i plast, både synligt som bakom en diskmaskin eller osynligt som ledningar under golvet eller i väggarna.
TH Extrusion AB är ett företag som tillverkar plaströr, plastdetaljer, eller plastprofiler som det heter. Det är ett familjeföretag med många års erfarenhet i branschen och som önskar ett nära samarbete med kunden för att utveckla deras plastprodukter.
Har du gått i en affär och tittat närmare på plastlisten som prislapparna sitter på i varuhyllan? Den som man kan sticka ner en papperslapp i? Hur många sådana plastbitar kan en butik behöva, och vem gör dom?
Extrudering och tillverkning av plaströren
När man tillverkar ett plaströr finns det några olika sätt att göra det på, men extrudering är ett väldigt bra sätt som får hållbara produkter. Extrudering är strängsprutning av plastprodukter, och går i stort till så här:
Plastpellets och färgämnen mixas ihop, smälts ner och blandas under högt tryck och hettas upp till cirka 200 grader Celsius. Detta sker i en speciellt utformad skruv som roterar. Den smälta plasten pressas genom en typ av form som kallas verktyg, och detta verktyg är speciellt framtaget för den färdiga produkten. Som när man gjuter gipsfigurer. En kanin har en egen form och en fågel har en annan form. Det är likadant med plastprofiler. Plast behåller värme ca 2000 gånger längre än metall så det krävs avancerade kylsystem för att kyla ner plasten i verktygen. När detta är gjort, vanligtvis genom vattenkylning, tas plastprofilen ut ur verktyget och förs vidare för eventuell kapning om det behövs.
Genom att kyla ner plasten i omgångar och stegvis behåller man dess styrka och form, och man har en plastartikel som tål slitage väldigt bra.